2018. október 25., csütörtök

Őszi szünet 4.

Mára az idő megjavult: az eső elállt és a viharos szél is csillapodott. Ismér a Rusalkában reggeliztünk, majd túrázni indultunk a Tordai hasadékba, ami egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre. Ezt a beszakadt völgyet mosta ki a benne folyó Hesdát-patak sok-sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai formáját.
A hasadék keletkezésének legendája szerint a győztes kun sereg üldözőbe vette Szent Lászlót, akit már-már utolért. De midőn a Szent király Istenhez fohászkodott, az alatta elhelyezkedő hegy megrepedt s áthatolhatatlan gátat vont a király és pogány üldözői közé. Tehát isteni csoda hozta létre a hasadékot. A király lova patkójának a helye még ma is látszik az egyik kősziklán, a Patkós-kövön.

Maga a hasadék 1270 m hosszú összesen. Az útvonal jól kiépített, romantikus függőhidak és sziklaperemek váltogatják egymást a kanyonban. Utunkat 200-250 méter magas sziklafalak szegélyezték.




 A veszélyesebbnek tűnő kitett részeken láncok biztosítják a továbbjutásunkat.


 
  Tordai hasadék sok barlangot rejt, pontosabban 32 elismert ilyen hely van, ám ezek közül csak 12 több mint 6 m hosszú.
  



A hasadék végén a piros turistautat választva, fölkapaszkodtunk a hasadék peremére mintegy 390 méter szintkülönbség leküzdésével, s a jelzett turistaúton látványos sétával tértünk vissza.


  
 



 A hasadék hegyhátáról fantasztikus kilátás nyílt. Egészen a Déli-Kárpátok havas hegycsúcsait is látni lehetett:

Jó kis túra volt! Estére átautóztunk Torockóra, a következő szállásunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...