2018. október 23., kedd

Őszi szünet 2.

Mivel most ilyen hosszúra sikerítettük az őszi szünetet, végre jutott időnk egy régóta tervezett kiruccanásra. Első nap Kolozsváron néztünk szét.
András megmutatta az egyetemet, ahol tanult:

 Megnéztük Mátyás király szülőházát:

 ...és persze a főteret:



Megebédeltünk a La casa étteremben, majd a Házsongárdi temetőbe sétáltunk.

 Itt egy játékot játszottunk a fiúkkal: ki találja meg a legrégebbi sírt. Habár a legeslegrégebbit semelyikőnk sem találta meg (1585-ben készült), de azért szép számmal leltünk igen régi sírokat, és közben felkerestük híres emberek temetkezési helyeit is.
A Házsongárdi temető legrégebbi sírköve (János fia Istók emlékére, aki 1585 pünkösd havában halt meg - a Transindex.ro portálról
A Házsongárdi temető legrégebbi sírköve (János fia Istók emlékére, aki 1585 pünkösd havában halt meg - a Transindex.ro portálról









 Voltak a mai fülnek egészen viccesen hangzó feliratok is:

 Halloween közeledtével a fiúk ráhangolódásként vágytak egy kis borzongásra, és nagyon be szerettek volna nézni egy kriptába.
Végül ez a kívánságuk is teljesült: a bejárathoz közel volt egy romos kripta, aminek be lehetett lesni a zárt ajtaján keresztül. Láthattuk a dohos helyiségben lévő foszladozó fehér lepellel letakart koporsókat.
Ahogy kezdett bealkonyulni, elhagytuk a temetőt. Kolozsvár tele van élettel, fiatalokkal, hangulatos helyekkel, csak a közlekedése kaotikus kicsit :) A fiúk ettek egy finom gofrit, majd elautókáztunk Tordára a szállásunkra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...