2018. március 16., péntek

Hosszú hétvége a Zemplénben 2.

Ma egész nap szakadatlanul esett az eső. De minket ez különösebben nem zavart, mert benti programot terveztünk, méghozzá barlangászást. Aggtelekre vettük az irányt. Eredetileg a hosszú túrára szerettünk volna benevezni, de Matyit még nem engedték nevezni. Így aztán először a rövid túrán vettünk részt, majd pedig a Vöröskői közép túrán. Ez utóbbi tényleg nagyon jó volt.

A túra hossza: 2 300 m
A túra időtartama: kb. 100 perc

A Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza 2300 m hosszú. A túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jóvafői kijáratánál végződik, bejárása nagyjából 100 percet vesz igénybe. 
A túra útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol a barlang akusztikájából lehet ízelítőt kapni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...