2015. március 15., vasárnap

Március 15. a Budai várban

Idén végre nem esett a hó, de még csak viharos szél sem fújt március 15.-én, sőt, egész tavaszias volt az idő. Ezért hát úgy döntöttünk, hogy megnézzük a családi programokat a várban. 4-5 helyszín is jónak ígérkezett, gondosan kijegyzeteltük őket. De, mint később kiderült, túl optimisták voltunk - mármint a programok mennyiségét illetően. Ugyanis csak 2 helyszínre jutottunk el.
Rögtön az első helyről, a Hadtörténeti Múzeum  „Forradalmi Forgatagából"  3,5 óra után is alig bírtuk kirobbantani a fiúkat.
Itt egyrészt időszaki kiállítás nyílt, amely bemutatja a kard, mint történelmi vágófegyver fejlődését a honfoglalás korától napjainkig. Persze megnéztük, ahogy az állandó kiállításokat is.
Ezen kívül volt még

• Hagyományőrző bemutató – a látogatók a múzeumba érkezve a honvéd sereg táborába csöppenhetnek. Huszárok, tüzérek, gyalogosok várják a lelkes újoncokat, hogy megmutassák, hogyan is harcoltak a szabadságharc idején.
• Népi játszóház – a múzeum Díszudvarán számos hagyományőrző népi ügyességi játék várja a látogatókat, amelyekben minden korosztály örömét lelheti és próbára teheti magát.
• Kézműves foglalkozás – maradandó élmény és emlék; március 14-én és 15-én kreatív kézműves programokkal várják az alkotni vágyókat, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.
Mindent kipróbáltak a fiúk:











Nagy nehezen sikerült átmozdulnunk a második helyszínre, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára épületébe.

Itt kalandos időutazás várt bennünket, melynek során végigjárhattuk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhettük annak legfontosabb eseményeit, szereplőit.
7 állomás feladatain mentünk végig a fiúkkal, akik fáradhatatlanul oldották meg a feladatokat:

1. állomás: Buda város rendőri hivatala
Korabeli íróasztalok mellett az írnokok tintával írt útlevelet állítanak ki a látogatók számára, melyet ezt követően minden állomáson, az adott feladat sikeres teljesítése után lepecsételnek a szigorú hivatalnokok.



 
2. állomás: Kecskeméti honvédtoborzás
A forradalmi hadseregbe belépő újoncok eldönthetik, melyik fegyvernemben akarnak szolgálni, ennek megfelelően kell kiszínezniük a kapott egyenruharajzokat. A legkisebbek foglalópénz gyanánt mézeskalácsból készült krajcárokat kapnak. A toborzásban részt vesznek honvéd hagyományőrzők is, akik emellett a rendezvény során, a többi helyszínen is időről időre felbukkannak.

3. állomás: Az önkéntes mozgó nemzetőrség váci tábora
A besorozott honvédek itt kapják meg a szükséges kiképzést. A puskatöltés fázisainak ábráit helyes sorrendbe állítva kell bizonyítaniuk, hogy már tökéletesen tudnak bánni a fegyverükkel. Hagyományőrző honvédek segítségével egyenruha felismerés és fegyverismeret.

 
4. állomás: Pákozd
A hadba vonuló honvédek megkapják a felszerelésüket. A gyerekek kemény kartonból elkészíthetik az eredetihez megszólalásig hasonlító tölténytáskájukat, illetve huszár figurákat hajtogathatnak színes papírból.

5. állomás: Kossuth írnoka
A szabadságharc jeles szereplőjének leveleiből néhány szó kimaradt, az eredeti kéziratokat elolvasva ezeket kell pótolniuk tintával a vállalkozó kedvűeknek. A leveleket ezután boríték formában összehajtjuk és gyűrűs pecsétet viaszba nyomva lezárjuk.



 
6. állomás: A szabadságharc csataterein
Március 15-e és 1848–49. legfontosabb helyszíneinek és eseményeinek beazonosítása korabeli metszetek alapján.



 7. állomás: Komárom
A próbák többségét sikeresen teljesítők saját névre (igazi tintás tollal) kiállított komáromi menlevéllel hagyhatják el az épületet.


Mi Andrással ezután a "röpke" 6 óra után már csak vonszoltuk magunkat hazafelé, de a fiúk még a nap egész hátralévő részében huszárosdit játszottak :)

Íme a 2015-ös márciusi ifjak:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...