2019. április 6., szombat

Ócsai madárvárta

Ma a Zöldsport Egyesülettel Ócsán meglátogattuk a madárvártát. Itt elsősorban kutatói munka zajlik, melyben a madárgyűrűzés módszerével gyűjtenek adatokat a madarak állományainak tudományos vizsgálatához. A szakmai munka szervezését, irányítását az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem oktatói, kutatói és az itt végzett szakemberek végzik, a terepi munkában főleg középiskolások és felsőoktatási intézmények hallgatói vesznek részt.

A madarakat vékony hálókkal fogják be:


..és vászonzsákokban viszik be őket vizsgálóba:

Itt aztán jól megvizsgálják őket (súly, tollazat, élősködők, nyelv, stb.) és ha még nincs rajtuk gyűrű, akkor raknak rájuk. Persze minden adatot gondosan felírnak.


 Újra szabad a madárka:
Személyesen láthattuk dolgozni dr. Csörgő Tibor ornitológust, egyetemi tanárt, a madárvárta "atyját":








 A madarak megfigyelése után a vízi élővilágott vettük górcső alá. Kimentünk az  Öreg-turján nevű területre, ami az Ős-Duna mentén kialakult jégkorszaki láp maradványának szegélye, a környék legjelentősebb méretű vizes élőhelye.

Szitakötőlárva:
Csíkbogarak:

  A madarászás után megnéztük az ócsai templomot - amiről furcsa módon eddig még nem is hallottam, pedig igazán kellett volna. Ugyanis a román kor legértékesebb fennmaradt magyarországi alkotása.
A templomot a XIII. században  az itt letelepedett premontrei szerzetesek építették épült román stílusban. A tatárjárás hatalmas pusztításokat okozott az épületben, melyet a IV. Béla által visszatelepített premontreiek építettek újjá, koragótikus stílusban. Így került Ócsára a csúcsíves stílus. Többek közt ekkor épült a kereszthajó is.
A török időkben, a XVI. század közepén török mecsetként használták. A meglehetősen rossz állapotba került, romos épületet 1560-ban a református egyház vette birtokába.
A fedetlenül álló, rogyadozó templomot a teljes pusztulás elől végül is gróf Teleki József mentette meg, támogatásával helyreállították és át is építették a templomot, melyet 1777-ben szenteltek fel a reformátusok.
 

Nagyon jó kis nap volt, Marci ragaszkodik ahhoz, hogy holnap is visszamenjünk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...